100 år av kvinnlig rösträtt – Malin Larsson

Just idag 26 januari 2021 när jag skriver denna krönika är det 100 år sedan allmän och lika rösträtt klubbades i riksdagen och började att gälla i vårt land. Äntligen togs det slutliga beslutet och efter en lång och ihärdig kamp fick kvinnorna i Sverige rösträtt.

Idag 100 år senare behöver vi fortsätta arbeta för att förbättra jämställdheten. Kvinnor o män ska ha lika rätt o lika ansvar i familjeliv, yrkesliv o samhällsliv. Vi är och ska behandlas som jämlikar, ha samma möjligheter o rättigheter på livets alla områden.

Demokratin, jämställdheten o kvinnors rättigheter kan inte tas för givna. Jag tänker på mäns våld mot kvinnor, hedersrelaterade brott och de som vill försämra aborträtten. Att stå upp för aborträtten är för oss socialdemokrater en självklarhet. Samma sak kan tyvärr inte sägas om alla länder som är anslutna till EU eller ens om alla riksdagens partier.

Både sverigedemokraterna och kristdemokraterna är abortkritiska partier vilket flera av deras partiföreträdare tydligt deklarerat. Båda partiernas företrädare har i Europaparlamentet aktivt röstat emot rätten att få bestämma över sin egen kropp.

Vi kan också med fasa följa vad som sker i Polen. Samma vecka som vi i Sverige firar 100 år av kvinnlig rösträtt så meddelar polens regering att de godkänner den kritiserade abortlagen som i praktiken innebär ett totalförbud mot abort. Även abort av foster med skador ska förbjudas i Polen står det i domen. På 1960-talet var den svenska abortlagstiftningen mycket restriktiv, och många svenska kvinnor åkte till Polen för att göra abort. I dag är tvärtom Polen ett av de länder som har den strängaste abortlagstiftningen i Europa.

Vi har också sett det hända i USA under Trumps styre när han avsevärt försvårade för kvinnor att avbryta en oönskad graviditet. Trump var också snabb med att slakta stödet till FN-organet UNFP när han tillträdde, ett stöd som året innan lett till att 800.000 kvinnor fick preventivmedel och 100.000 livsfarliga aborter kunde förebyggas.

Aborter slutar inte genomföras för att de förbjuds. SÄKRA aborter slutar för att de förbjuds. Kvinnors liv och hälsa riskeras med ett sådant här beslut som togs i Polen förra veckan. Dessutom handlar det inte bara om aborter utan det är ett steg i att begränsa kvinnors självbestämmande, det handlar om synen på oss kvinnor. Det händer här och nu runt omkring oss i ett grannland som Polen, vi kan inte blunda för det och det visar verkligen att vi inte kan ta något för givet.

Kvinnors rätt att bestämma över sin egen kropp och sin sexualitet är en grundläggande jämställdhetsfråga och en mänsklig rättighet. Säker och laglig abort är en mänsklig rättighet och vi måste fortsätta att stå upp för kvinnors rättigheter och jämställdhet varje dag. Demokratin och jämställdheten som vi har ärvt av tidigare generationer, ska lämnas i ett ännu starkare skick till våra barn och barnbarn.

Malin Larsson, Socialdemokratisk riksdagsledamot för Västernorrland.