Riksdagskrönika – vem ska leda Sverige?

Nu går vi in i sista veckan innan rösterna ska räknas. Valet handlar om vem som ska leda Sverige de kommande fyra åren. Är det Magdalena Andersson, Ulf Kristersson eller Jimmie Åkesson?

Den första demoskopmätningen visade att Ulf Kristersson tillsammans med SD, KD och L kunde bilda regering. Men nu har pendeln svängt, där det är tydligt att det är Magdalena Andersson som kommer att bilda regering. Men mycket kan hända än och pendeln kan återigen svänga mot det högerkonservativa blocket. Det skulle kunna bli den mest högerkonservativa regeringen som någonsin funnits i Sverige i modern tid. Detta måste vi påminna oss om och göra allt vi kan så att vår Magdalena leder Sverige, för just nu är det Jimmie Åkesson som leder oppositionen.

SD vill bestämma vilka domare och generaldirektörer som ska tillsättas och SD-företrädare tycker att det finns mycket att ”städa upp” inom Polismyndigheten och har tidigare drivit frågan om ett svenskt utträde ur EU. Även SD:s syn på media är oroväckande – företrädare talar ofta fientligt om journalister, anser att media är förljuget och kallat Sveriges journalistkår för nationens fiende. Därtill är klimatförnekelsen inom SD utbredd.

Vi befinner oss i en ökad ekonomisk osäkerhet i hela världen och i Sverige. Det kommer att krävas prioriteringar och en ansvarsfull finanspolitik för att möta utmaningarna Sverige står inför. Då kan vi inte ha en högerkonservativ ekonomisk politik som slår hårt mot vanligt folk.

Många hushåll har det tufft just nu, med elräkningar som tickar på, det har blivit dyrare att tanka och tomaterna och kaffet har stigit kraftigt i pris. Ingen ansvarsfull politiker kan lova att kompensera för allt – men vi ska inte lämna vanligt folk i sticket.

Vi ska bryta segregationen och den fruktansvärda brottslighet som den ger upphov till. Vi ska öka takten i klimatomställningen och göra oss fria från Putins fossila bränslen, samtidigt som vi skapar nya jobb över hela landet. Och vi ska ta tillbaka den demokratiska kontrollen över välfärden. Med ett reformutrymme på cirka 30 miljarder nästa år kommer det att krävas tydliga prioriteringar för att vi ska kunna anställa fler lärare, undersköterskor och personal i äldreomsorgen.

Moderaterna går till val på att sänka a-kassan. För en byggnadsarbetare som 33 000 kronor i månaden innebär det mer än 7000 kronor mindre i månaden vid arbetslöshet. De går också till val på att återinföra den bortre gränsen i sjukförsäkringen, den så kallade stupstocken. För en ensamstående socialsekreterare som drabbats av cancer kan det innebära en sänkning med över 20 000 kronor att gå från sjukpenning till försörjningsstöd per månad.

Vi socialdemokrater kommer alltid att prioritera välfärden. Vi är också tydliga med att pensionsutbyggnaden inte ska ske på bekostnad av de äldre i behov av hemtjänst eller eleverna i skolan.

Anna-Belle Strömberg (S), riksdagsledamot Västernorrland