Arbetet mot hot och snatterier hos matvaruhandlarna.

Eftersom jag sitter i Justitieutskottet i Riksdagen så kommer jag i kontakt med alla typer av brottslighet.

Brott och straff är det huvudsakliga arbetsområdet. Ibland tappar man tron på människor men det intressanta är att alla kan ändra sig från att vara brottslig till att bli en god och hederlig medborgare. Orsaken är ofta att man blir kär eller religiös. Forskningen visar också att det är viktigt att man inte sätter människor i fängelse för småsaker. Hur mycket man än försöker göra fängelsetiden meningsfull och utvecklande så skapar den förutsättningar för ny brottslighet.

Viktigaste skälet för att människor ska sitta i fängelse är- tycker jag- att skydda oss utanför. Självklart är det också ett sätt för samhället att visa vad som är godtagbart beteende. Många tror att man redan från början kan se vilka som kommer att bli brottslingar. Uppväxt i missbrukshem, dålig skolgång och tidig småbrottslighet skulle visa på orsaker som gör en människa till en brottsling i vuxen ålder. Men forskningen visar att från en riktig dålig prognos kan det gå jättebra. Maskrosbarn är ett begrepp som många känner till.

Häromdagen var jag inbjuden av Svensk Handel till en matvarubutik i centrala Stockholm närmare bestämt Södra station. Butiksinnehavaren/chefen berättade om snatterierna och också om hoten mot framför allt personalen i kassan. Tågstationer verkar dra till sig människor, som tycker att man kan bete sig hur som helst mot andra. Många drogmissbrukare och hemlösa dras också till stationer.

Men det intressanta med chefens berättelse var att det var alla slags människor som snattade. Missbrukaren, tonåringen, medelålders och pensionärer. En del gick bara in och tog saker och gick hånfullt och hotfullt genom kassan. Andra smugglade ner dyrare varor men betalade för en del. Hon menade att det verkade som om även så kallat vanligt folk tyckte att det var ok att inte betala för en del varor.

När snabbköpsaffärer infördes och utvecklades för länge sedan var det just sådant här man oroade sig för. Tidigare fanns ju varorna bakom disk och man betjänades i tur och ordning. Den amerikanska modellen för hur affärer ska vara blev ändå snabbt populär i Sverige.

Självklart var affärsidkarna övertygade om att de skulle sälja mera. Men baksidan är just snatterier. Många miljarder snattas det för och det är vi hederliga köpare som förstås får betala det stora svinnet. Sådana här brott är ju knappast värt att ringa till polisen för. Små belopp och snabb händelse är ju inte polisen så intresserad av.

Och visst kan man tycka att det finns viktigare brott att utreda. Men det som jag tror skulle ha en avskräckande effekt vore patrullerande poliser. Inte så att jag menar att poliser jämnt ska vara ute på alla gator men just ett sådant ställe som Södra station skulle nog ändå bli tryggare om polisen visade sig då och då.

Susanne Eberstein, riksdagsledamot Västernorrland