Det blir sommar och sommarjobb i år också

Äntligen är våren här och vi kan se vårtecken efter vårtecken dyka upp. Nu dröjer det inte länge förrän sommaren kommer och med den sommarlov för våra ungdomar. Men många av dem drömmer inte bara om lov utan också om att få ett sommarjobb.

Sommarjobbet var för mig ett av mina första steg in i vuxenlivet och det kommer det också att vara för många ungdomar denna sommar.

Själv började jag jobba som 13-åring med att dela ut reklam och det första sommarjobbet fick jag på sommarlovet efter åttan. Som många andra sökte jag det populära sommarjobbet på kyrkan, det var ett perfekt jobb eftersom man fick vara utomhus och jag fick det. Man tog sin lunchlåda och cyklade iväg på morgonen, vi klippte gräs, planterade blommor, rensade ogräs och dagarna gick fort för vi hade också himla kul tillsammans.

Sommarjobbet var för mig ett av mina första steg in i vuxenlivet och det kommer det också att vara för många ungdomar denna sommar. Känslan av att tjäna ihop sin första månadslön, kunna spara och planera för att förverkliga sina drömmar var fantastisk men det gav också en känsla av frihet och självständighet.

Vi vet från finanskrisen att ungdomsarbetslöshet kan få långvariga konsekvenser och i år riskerar coronakrisen att sätta stopp för många viktiga sommarjobb.

Första jobbet gav mersmak och jag sökte mig vidare i yrkeslivet år efter år med allt mer yrkeserfarenhet i bagaget kunde jag få nästa och nästa jobb.

Precis som det var för mig så är sommarjobbet för många av våra unga det första steget in på arbetsmarknaden och skulle det dröja så riskerar det att påverka hela yrkeslivet. Vi vet från finanskrisen att ungdomsarbetslöshet kan få långvariga konsekvenser och i år riskerar coronakrisen att sätta stopp för många viktiga sommarjobb.

Därför satsar nu den socialdemokratiskt ledda regeringen 180 miljoner kronor för att kommunerna ska kunna ge sommarjobb till unga människor som slutat nian, går på gymnasiet eller precis har slutat gymnasiet, detta är viktiga pengar som kan ge upp till 20 000 sommarjobb. Arbetsförmedlingen ska fördela medlen till kommunerna med kravet att detta inte inverkar på tillkomsten av redan planerade sommarjobb.

Nu krävs det att vi tillsammans är kreativa och ser till att avvända de här sommarjobbspengarna för att ge unga möjligheten att ta sina första steg in i arbetslivet. Många av sommarjobben som kommunerna har planerat för, inom till exempel vård och omsorg, kommer inte kommunerna att kunna erbjuda på grund av risken för smittspridning.

Vår statsminister, Stefan Löfven, han röjde sly efter vägkanterna i Ådalen som sitt första sommarjobb.

När jag var ung var ett av de mest eftertraktade sommarjobben att sätta skogsplant, det var ett tufft jobb men gjorde man bra ifrån sig så syntes det i lönekuvertet också. Vår statsminister, Stefan Löfven, han röjde sly efter vägkanterna i Ådalen som sitt första sommarjobb.

Vi kanske kan ta hjälp av ungdomarna igen för att sätta plant eller röja sly nu när det är också är svårare att komma för de utländska arbetarna som kommer hit varje år och utför dessa arbeten.

Nu kan vi tillsammans ge dagens unga möjlighet att ta sina första steg in i arbetslivet så att de kan få in en första rad på sitt CV. Med ett sommarjobb kommer också framtidstro, det kommer hela samhället att vinna på.

Malin Larsson