En märkvärdig tågresa

Häromdagen åkte jag tåg.

Nu undrar ni vad som var märkvärdigt med det. Men det var märkvärdigt! För det var en tur i den nya tunneln under Hallandsåsen. Från planering och idé av SJ till färdigställandet har det tagit 40 år. Och om vi räknar från första utredningen till färdig tunnel är det 30 år. Sveriges längsta järnvägstunnel, 8,7 kilometer och världens längsta byggtid. Det är märkliga rekord.

När man började bygga talades om svårforcerat berg med mycket sprickor och ett berg som är mycket vattenförande. Det var till och med så att utredarna avrådde. Men Västkustbanan är en viktig länk. Tidigare gick tågen slingrigt och brant över Hallandsåsen. långsamt och trögt för godstågen. Två tåg i timmen mot nu tolv tåg i timmen.

Vattenfalls dotterbolag Kraftbyggarna tog tag i jobbet 1992. Färdigt skulle det bli 1997. Men tji fick de. Borren vid namn Hallborr startade storartat men fastnade efter 13 meter. Vattenfall har under åren inte alltid gjort bra ifrån sig. Tunnelbygget, brunkolsinvesteringen i Tyskland och Nuonaffären, tre stora misslyckanden. Grundvattnet sjönk katastrofalt och bönderna på åsen blev utan vatten. Tätningen gjordes med Rhoca-Gil, ett ämne som inte alls var gjort för den typen av berg.

Resultatet blev förödande för det vatten som fanns kvar. Djuren på ängarna förgiftades och dog. 1997 stoppades bygget och rättsprocesserna tog vid. Vattenfall fick betala skadestånd åt olika håll, bland annat till Båstad kommun, som fick ett nytt vattenverk.

”Kan man åka till månen fram och tillbaka borde man kunna bygga en tunnel”. Det på den tiden bevingade och förhånade uttalandet gjordes av kommunikationsminister Ines Uusman. 2005 beslutades om nya tag. Borren Åsa införskaffades och hon fungerade bättre än sin företrädare. Under tio år jobbade Åsa på. Och till slut kunde tunneln invigas.

Nu undrar ni kanske hur tågfärden gick? Det gick jättebra. Det tog inte ens tio minuter. Många har under åren skakat på huvudet och trott det värsta. En person jag träffat påstod att tunneln hade en förbannelse och kommer att rasa ihop.

Och tänk, ministern fick rätt. Kan man åka till månen kan man bygga tunnlar. Jag hoppas att hon var inbjuden till invigningen!