En viktig milstolpe i vaccineringen av våra äldre och sköra länsbor

Under denna vecka har alla på kommunens särskilda boenden i Kramfors vaccinerats med den andra dosen vaccin, om man tackat ja och om man bedömts kunna få vaccinet av medicinska skäl. Kramfors är långt ifrån enda kommunen i Västernorrland som nått denna milstolpe, alla kommuner har antingen redan hunnit med dos två på sina äldreboenden eller är på god väg.

-Jag är mycket imponerad och glad över det arbete som gjorts och som görs av både kommunernas och regionens personal i Västernorrland. Vi är i en exceptionell situation, och insatserna från medarbetarna har också varit exceptionellt goda, vilket får en direkt och mycket positiv effekt för länets invånare, säger Kristina Nilsson (S) riksdagsledamot och vice ordförande i riksdagens socialutskott.

-Det har varit avgörande för framgången att regeringen agerat genom att säkra upp doser och att de distribueras enligt folkhälsomyndighetens prioritering. Jag är frustrerad över de snabba förändringarna som sker kring vaccinleveranserna men vi lagar efter läge och fokuserar på de med störst behov först, säger Malin Svanholm (S) kommunstyrelsens ordförande Kramfors kommun.

-Att uppmärksamma Kramfors betyder inte att länets andra kommuner inte har gjort ett gott jobb, jag ser med stolthet att alla kommuner i vårt län lever upp till högt ställda förväntningar kring vaccinationer på både boenden och hemma hos brukare för de i Fas1-grupperna. Västernorrland ska sträcka på sig, säger Kristina Nilsson (S) riksdagsledamot och vice ordförande i riksdagens socialutskott.

Tack vare att vaccineringen kunnat genomföras för alla äldre på kommunens boenden har ett stort steg tagits mot att man i framtiden ska kunna möta sina nära och kära igen. Men där är vi inte ännu. Därför kommer Kristina Nilsson och Malin Svanholm att återkomma senare, för att när tillfälle ges på plats uppmärksamma det fina arbetet som görs.

-Just nu är det fortfarande mycket olämpligt att besöka våra äldreboenden så vi får återkomma längre fram och fira denna milstolpe när alla har vaccinerats och vi kan mötas tryggt igen, säger Malin Svanholm (S) kommunstyrelsens ordförande Kramfors kommun.