Ett avstamp in i EU-valrörelsen

Förra helgen hölls Socialdemokraternas 40:e kongress.

I förhandssnacket yttrades en hel del kommentarer av förståsigpåare att det var ett tunt program, en onödig kongress och annat nedsättande.

Som besökare av kongressen kan jag säga att det var allt annat än ovan nämnda. Våra 350 ombud visade ett stort engagemang och kopplade grepp och debatterade engagerat om de programtexter som kongressen beslutade om, partiets organisationsutveckling, och om Jobb, omställning och utbildning – som vi nu gör politik av.

Västernorrlands ombud var debattsugna och var först upp i talarstolen på kongressen. Våra ombud lyfte viktiga frågor för Västernorrland som landsbygd, statlig närvaro och infrastruktur.

Störst jubel i den allmänpolitiska debatten kammade vår tillika kongressens yngsta ombud Sebastian Rasmusson hem genom att hålla ett brandtal om att ta tag i den psykiska ohälsan bland unga. NU!

Det var en kongress som genomsyrades av glädje, sammanhållning en stor positivism och framtidstro. Det som också utmärkte kongressen var alla fantastiska inlägg i de olika debatterna men också de mycket inspirerande talen som hölls av olika företrädare för partiet och fackföreningsrörelsen.

Men det som värmde allra mest var ändå vår partiledare Stefan Löfvens tal till oss kongressdeltagare. Det var ett tal som berörde många av oss djupt och som verkligen gav oss en massa energi till att fortsätta kämpa politiskt för ett starkt samhälle byggt på solidaritet.

I politiken hänger allt ihop, från kommunernas arbete, till regionerna och till riksdagsarbetet där jag själv har förmånen att verka och ner till EU. Om mindre än två månader går vi till val och avslutet av kongressen blev ett avstamp in i EU-valrörelsen.

Europeiska socialdemokratiska partiets kandidat till kommissionsordförande, Frans Timmermans, besökte oss och höll också han ett bejublat tal till oss kongressdeltagare.

Han talade om varför det kommande EU-valet är så viktigt och sa ”Vi vill inte ha ett samhälle som stänger ute vissa grupper på grund av religion eller bakgrund, vi vill ha ett inkluderande samhälle för alla. Det här valet är ett val om Europas själ.”

Han lyfte situationen i Ungern som exempel där fackliga rättigheter begränsas, domstolarnas oberoende har urholkats och public service har politiserats, där regerar det högernationalistiska Fidesz.

När Timmermans besökte Ungern nyligen fick han inte prata med representanter från fackföreningsrörelsen, han förföljdes av män som filmade honom och det han sa ifrågasattes och underminerades av argumentet om att han skulle vara kopplad till George Soros. I en tid när högerextrema partier hotar rättsstaten och demokratin, måste EU och dess medlemsländer agera med full kraft för att försvara EU:s grundläggande demokratiska värderingar.

Vi socialdemokrater ska ta kampen mot högerextremismen och värna demokratin. Ta matchen mot högerextremismen DU också genom att rösta i EU-valet! Sverige behöver ett Europa som fokuserar på det viktigaste igen – som försvarar demokratin, bekämpar klimathotet och står upp för schyssta jobb och villkor.

Med mindre än två månader kvar till valet är valrörelsen nu verkligen igång!

Malin Larsson