Får Svantesson gå nu?

För någon månad sen skrev jag om riksdagsledamöters villkor och det orimliga med att man kan få fullt arvode utan att vara närvarande i riksdagen överhuvudtaget.

Efter det har det fortsatt att uppdagas märkliga bostadsupplägg där man fått ersättning för dubbelt boende. Erik Bengtzboe (M) har tvingats avgå efter att det visat sig att han varit skriven på en plats där han uppenbarligen inte bott, medan hans familj varit skriven i Stockholm, där han köpt en bostadsrätt som riksdagen betalat månadsavgiften för.

I dag (fredag) har det visat sig att Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson. Elisabeth Svantesson,  gjort ungefär samma upplägg. På det sättet har hon fått ut månadsavgiften för sin privata bostadsrätt från riksdagsförvaltningen. Familjen är skriven i bostadsrätten och själv är hon skriven i Örebro i ett fritidshus.

Jag tycker att det är rimligt att riksdagsförvaltningen tillhandahåller en övernattningsbostad när man blir riksdagsledamot, det är en förutsättning för att man ska kunna ha sitt uppdrag var man än är bosatt i landet.

Det är däremot inte rimligt att man tackar nej till det riksdagen erbjuder och istället köper en bostadsrätt, som riksdagsförvaltningen ska betala månadsavgiften för.

Duger inte den bostad man erbjuds, ska man betala själv. Det är möjligt att både Bengtzboe och Svantesson hittat ett sätt att utnyttja regelverket på ett sätt som inte är formellt förbjudet, men det betyder inte att det är moraliskt,  och det förstör självfallet förtroendet för alla politiker.

Eftersom det gång på gång visar sig att ledamöterna inte kan hantera regelverket tänker jag nästa vecka lämna in en skrivelse till Riksdagsstyrelsen där jag kräver att regelverket ändras. Väljer man att köpa en egen bostadsrätt ska man stå för hela kostnaden själv, punkt. Jag hoppas att många ledamöter ställer upp och skriver under denna skrivelse oavsett parti.

Nu blir det intressant att följa hur moderaterna ska hantera Svantesson i den här frågan.

Bengtzboe fick ju gå eftersom han inte ansågs ha förtroende, och det skulle bli omöjligt för honom att fortsätta sitt uppdrag. Rimligen borde samma logik gälla Svantesson.

Men ännu har inget sådant avgångskrav hörts. Tvärtom säger Moderaterna att hon följt reglerna och att ärendena skiljer sig åt eftersom Svantesson äger det fritidshus där hon är skriven, men inte bor.

Kanske handlar det om att hon inte blir lika skrämd som Bengtzboe och i desperation spikar upp en postlåda där hon inte bor?

Nåväl, regelverket behöver snarast ändras så att riksdagsledamöter inte kan sko sig på systemet genom att köpa lägenheter. Det hoppas jag att många moderater också tycker, särskilt som de alltid säger att varje felaktig krona folk får i bidrag hade kunnat gå till fler sjuksköterskor, poliser och lärare.

Kristina Nilsson