Fria läkemedel för barn är nu en verklighet

Vi Socialdemokrater gick till val på ett bättre Sverige, för alla. Flera nationella vallöften börjar nu bli verklighet i vår vardag. Till exempel kostnadsfria läkemedel för barn under 18 år, en efterlängtansvärd reform som bidrar till en mer jämlik sjukvård.

Läkemedel är viktigt. Det kan hjälpa oss med mycket och är en helt ovärderlig resurs att kunna tillgå när den behövs. Det är dock svårt att forska fram goda resultat och det är svårt att nå den höga kvaliteten vi kräver, för att ett läkemedel ska få användas. Det tar tid att få fram specifika läkemedel och det kostar mycket pengar. Det kostar därför en hel del när vi behöver den där medicinen, som kan bota och göra gott.

Idag finns ett nationellt högkostnadsskydd som jämnar ut kostnaderna något, genom att de som behöver mediciner med högre årskostnader än 2 200 kronor per år, får full subvention genom staten. Det är ett bra högkostnadsskydd, som innebär att vi gemensamt hjälps åt att betala för de tillfällen när våra medmänniskor behöver medicin som på marknaden är lite dyrare, eller som man behöver i större omfattning.

Är man många i en familj, drabbats av något akut i en familj med begränsade medel eller är ensamstående med barn, så kan kostnaderna upp till högkostnadsskyddet ändå vara det hinder som gör att man inte har råd med medicinen. Enligt SCBs levnadsundersökning i maj 2015 saknar var femte svensk en ekonomisk buffert, vilket kan göra det svårt att klara plötsliga utgifter.

För att förstärka barns möjligheter till en trygg och bra uppväxt och ytterligare utjämna hälsoskillnaderna mellan olika socioekonomiska grupper, har den socialdemokratiskt ledda regeringen förverkligat en reform som innebär att barn under 18 år sedan den 1 januari i år erbjuds kostnadsfria läkemedel och varor, som ingår inom högkostnadsskyddet.

Det är en reform för att skapa ett mer jämlikt samhälle där vi gemensamt tar ansvar och skapar ett Sverige för alla. Det är en reform som kommer att ha betydelse för många, framför allt barnfamiljer och ensamstående med barn.

Det är klassisk socialdemokratisk politik för jämlikhet, som bidrar till ett bättre Sverige. För alla.

 

Erik Lövgren (S)
Landstingsråd

Eva Sonidsson (S)
Distriktsordförande, Socialdemokraterna Västernorrland