Jasenko Omanovic: Det som hände i Långsele 2009 ska aldrig få ske igen
Tänk då också på att vi hittills under pandemin redan investerat sisådär 374 miljarder för att rädda ekonomin. Det var pengar som riktades till de av pandemin hårt drabbade branscherna.
Nästan 600 000 svenskar har blivit korttidspermitterade. Investeringarna har inneburit att fler företag och deras anställda ändå tagit sig igenom pandemin.
Det får mig att minnas något från min första mandatperiod i riksdagen. När jag besökte bromsbandsfabriken i Långsele under våren 2009, visade fabrikschefen mig en ordernedgång på nästan 80 procent på bara någon dryg månad. Grafen han ritade på en whiteboard var fullkomligen ett fritt fall.
Han visade även brevet som skickats till den dåvarande, borgerliga, näringsministern med en vädjan om hjälp.
Fabriken flyttades dock till Tyskland, där hade man stödåtgärder för näringslivet. Ett stöd som saknades i Sverige
IF Metall ställde då upp och tog över personalkostnaderna för en dag i veckan genom att ordna fortbildning för de anställda motsvarande tid. Fabriken flyttades dock till Tyskland, där hade man stödåtgärder för näringslivet. Ett stöd som saknades i Sverige. Ett ”särintresse” kallade statsminister Reinfeldt näringslivet då.
Det är erfarenheterna därifrån som gör att vi inte slår av det ekonomiska pandemistödet helt än.
Samtidigt vill vi visa andra grupper att vi nu satsar på att få bort en del orättvisor. Jag tror inte att nån som röstade på alliansen 2006, gjorde det för att de tycker att personer med nedsatt arbetsförmåga sedan födseln ska betala högre skatt på grund av detta. Den orättvisan tar vi bort nu.
Samtidigt är Sverige ett land där en stor andel av befolkningen arbetar. Vi är bland de fem bästa i världen när det gäller sysselsättning. När det gäller arbetskraftsdeltagande, det vill säga hur stor andel som arbetare och/eller söker arbete, är det nästan ingen i världen som slår oss.
Vår samhällsmodell bygger på att varje individ jobbar; individuell beskattning, individuell pensionssparande med mera. Det bygger på att man tjänar ihop till sitt eget uppehälle. Om man inte har jobb måste man söka ett.
Det finns fantastiska investeringar i denna budget, inte minst det att 11 330 pensionärer i Ådalskommunerna får mera pengar varje månad.
Även det sker transparent eftersom arbetsgivare alltid söker den bästa kompetensen. Dessutom har Sverige världens mest liberala regler för arbetskraftsinvandring som i teorin gör att vi konkurrerar om jobben med hela jordens befolkning.
Därför bli jag extra glad att se satsningen på kunskapslyftet. 160 000 platser eller möjligheter, allt ifrån regionalt yrkesvux till högskolan. Möjligheter att växa både för arbetskraften och näringslivet.
Det finns fantastiska investeringar i denna budget, inte minst det att 11 330 pensionärer i Ådalskommunerna får mera pengar varje månad.
Men nu gäller det förstås att få denna mastodontbudget genom riksdagen. Jag hoppas att sunt förnuft får råda framför regeringskris. Få vill ha en riksdagskandidat knackandes på dörren i februari/mars för att kampanja för ett extraval bara månader innan det ordinarie.
Vi få se om jag får rätt…
Jasenko Omanovic (S), riksdagsledamot Västernorrland
Publicerad i Tidningen Ångermanland 27 september 2021