Kongressblogg del 4

Vi bloggar från Socialdemokraternas kongress 2019.

Kongressens dag två inleddes med ett tal av partiledare Stefan Löfven.

Han talade om bildningens vikt i den Socialdemokratiska drömmen om ett jämlikt och solidariskt samhälle. Den ”oavbrutna hänförda förvåningen” som när drömmen om bildning, den önskar Stefan oss alla. Det betyder inte att alla måste bli läkare, självklart inte – förklarar Stefan. Däremot ska det vara lika goda arbetsvillkor för en kassör som en konsult. ”Hur svårt ska det va´” undrar Stefan.

 

Förutom när han talar om främlingsfientlighet och vikten av att vi håller mot högerextremismen, så kommer de längsta och högsta applåderna när Stefan förklarar att Socialdemokraterna inte kommer tillåta att ”hedersvåld” drabbar ungdomar eller barn i Sverige. Han ber oss alla vara uppmärksamma i våra roller i kommuner och regioner så att vi tidigt kan identifiera barn och unga i risk.

 

Gårdagen blev sen, med voteringar (omröstningar) om det organisatoriska programmet långt in på natten. Vår Jenny fick rycka in som rösträknare när det digitala kongressystemet slutade fungera, och ingen kunde rösta med ett knapptryck längre. Men med hjälp från ett dussin rösträknare kunde kongressens ordförande komma fram till vad ombuden egentligen ville.