Kristina Nilsson: Inte ens jag orkar med partiledardebatten

Det är lika bra att jag erkänner direkt. Inte ens jag, som ägnar i princip all min tid åt politik, orkar se en hel partiledardebatt numera. Den senaste i SVT Agenda fick mig åter igen att fundera på om den här typen av upplägg är bra för någon. Att höra Per Bolund och Jimmy Åkesson gräla om ”blåbrunt” ger inte direkt någon tydlig bild av hur de båda partiledarna vill se samhället utvecklas.

Som politiker vill vi alla självklart få berätta om vår politik för så många som möjligt, så ofta som möjligt. Två timmars TV-sändning är en enorm möjlighet att nå ut till människor och förklara vad man tycker, varför man tycker det och vad man vill åstadkomma för förändringar.

Någon egentlig tid för fördjupande följdfrågor från programledarna, med efterföljande förklarande svar, verkade dock inte hinnas med denna gång heller.

Tyvärr blir det, med det nuvarande formatet, mest det som många medborgare beskriver som ett politiskt käbbel. Jag har roat mig med att fråga runt bland människor jag träffat veckan efter debatten om de tittat och vad de tyckte. Resultatet var nedslående.

De flesta hade inte ens gett programmet en chans. Några hade börjat titta men gett upp ganska snabbt och bytt kanal. De (få) som hade orkat hela vägen tyckte inte att de blivit mycket klokare. Sedan, efteråt, publiceras i vanlig ordning våra proffstyckares uppfattning om vem som ”vann” eller ”förlorade”.

Mest rubriker handlade om nämnda ”blåbrunt” eller något annat där man ansett att tonen varit ordentligt konfrontativ. Jag är ytterst tveksam om någon endaste människa fått mer förståelse till varför partiernas förslag ser ut som de gör, vad partierna vill uppnå på kort sikt, på längre sikt, och vad deras vision om samhället i framtiden är.

Nu när vi är på väg in i ett valår oroar det mig extra mycket. För om folk inte kan få relevant, saklig upplysning och information om vad de olika partierna står för och vill åstadkomma, hur ska man då göra ett väl informerat och väl övervägt val den dagen man står vid valurnan?

För politiken handlar ju om så mycket mer än vem som lyckas sabla ner sin motståndare i debatten, det handlar om allas vår framtid i det här landet och hur vi vill att det ska vara för de generationer som kommer efter oss.

Den politiska diskussionen förtjänar ett bättre format.

Kristina Nilsson (S), riksdagsledamot Västernorrland

 

Publicerad i Tidningen Ångermanland 17 oktober 2021