Lärarbristen oroar inför terminsstart

?Sommaren är kort? den så väl kända låten av Thomas Ledin stämmer ganska bra över hur vädret varit senaste veckan. En klok kvinnlig medpassagerare på flyget hem idag (läs torsdag) påminde ju mig faktiskt att sommarsolståndet inträffade för snart två månader sedan och vi just nu har närmare till höstdagjämningen som infaller om ca en månad, då får det lite perspektiv. Vi går mot hösten vare sig vi vill eller inte.

Som tur är kan hösten vara väldigt varm och ljuvlig på många sätt. Så än finns det hopp att vi får njuta flera veckor framöver.

För första gången på hela sommaren så åkte långbyxor på efter resan i Danmark där det var ännu kallare, regnigt och blåsigt. Besök på Lego fabriken var väl ändå en av höjdpunkterna på resan. Hur många vet att ordet Lego betyder sammansättning, ganska logiskt eller hur? Att Lego är den största däcktillverkaren? Inget jag visste i alla fall.

Snart startar höstterminen för alla elever. En del är säkert förväntansfulla att träffa alla kompisar igen, komma tillbaks till gemenskap och aktiviteter. En del kommer att byta skola och känner säkert en oro inför vad som komma skall. Tror alla av oss minns hur läskigt det var, hur hittar man till klassrummet, var ska vi äta, vad gör man på rasten, är alla kompisarna från tidigare skola med? Som tur är så vet jag att alla elever får ju besöka sin nya skola i god tid innan, men det kan ändå kännas obehagligt. Det hinner ju hända en del under ett sommarlov. Frågorna är säkert många och jag tror att oavsett känsla, så känns det spännande när nya läsåret börjar.

Det som också oroar inför terminsstarterna är bristen på lärare. Arbetsförmedlingen i Västernorrland söker just nu nästen 70 behöriga lärare i olika ämnen. Det här är ju tyvärr en bild som varit under många år att det saknas behöriga lärare och bristen på utbildade lärare är inte tillfredställande. Därför vill vi Socialdemokrater göra läraryrket attraktivare, höja kvalitén i lärarutbildningen och förbättra deras löner och arbetsvillkor.

Lärarutbildningen måste utvecklas genom fler lärarledda undervisningstimmar och större förankring med forskningen. Det finns väldigt många bra lärare i våra skolor som tur är. Lärare ska ha tid att göra ett bra jobb i mötet med eleverna och bredda möjligheter till karriär- och kompetensutveckling.

Vi vill se en professionalisering av läraryrket med lärare som inte drunknar i administration. Låt proffsen vara proffs. Låt lärare vara lärare. Vi tycker att det är viktigt att lärarna kan få fler karriärvägar i läraryrket och på så sätt höja sina löner. Tar man ansvar ska det också premieras. Lärarna måste få mer tid för elever som kräver det. Inga elever kräver exakt samma saker utan alla är individer och måste mötas därefter.

Det är en hel del utmaningar vi har framför oss, men med en Socialdemokratiskt ledd regering så ska vi klara detta och mycket mer för att förändra skolan. Det blir bättre för både lärare och elever, som är vår framtid.

Önskar mina läsare en trevlig fortsättning på veckan,

Eva Sonidsson Riksdagsledamot Västernorrland