M och KD har gjort Åkesson till oppositionsledare

Måndagen den 11 november utlyste Polisen en ”särskild nationell händelse” med anledning av en våldsam helg i Malmö.

Två tonårspojkar sköts ned utanför en pizzeria, den ene avled av skadorna, den andre har livshotande skador. En bomb exploderade och en ung kvinna misshandlades svårt med en planka.

En särskild händelse är en mycket ovanlig åtgärd från polisens sida och visar på allvaret i situationen. De senaste åren har vi haft särskilda händelser i samband med skogsbränderna 2018 och terrordådet på Drottninggatan 2017.

Som socialdemokrat minns jag terrordådet som det ögonblick då min partiordförande Stefan Löfven klev fram och främst var hela landets statsminister.

Hans beslutsamhet och ledarskap under de där fruktansvärda dygnen imponerade även på människor utanför vårt parti.

Men det intressanta är ju att han också tilläts kliva fram och ta den rollen. Oppositionen insåg att ett terrordåd i huvudstaden inte är något att göra politik av.

Polisen fick den uppbackning de behövde för att lösa fallet och våra statsråd fick andrum för att låta dem göra det. Det var en tid av nationell samling.

Hur annorlunda är det inte i dag, bara två år senare. Samma dag som polisen utlyste sin särskilda händelse beslutade Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson sig för att lämna in en misstroendeförklaring mot justitieminister Morgan Johansson.

Moderaterna och Kristdemokraterna hakade direkt på. Det viktiga för dem var inte att söka lösningar på problemen utan att hitta en syndabock i regeringen. Det politiska spelet blev viktigare än verkligheten.

Det kan man förvänta sig av Sverigedemokraterna men det är tragiskt att ett tidigare stabilt parti som Moderaterna inte kan se allvaret i situationen och stå för nationell samling.

Jimmie Åkesson är oppositionens ledare och Ulf Kristersson och Ebba Busch Thor jamsar med. Ingen av dem nämner med ett ord vilka förebyggande åtgärder som behövs för att unga inte ska hamna i kriminalitet och elände.

Som syndabock betraktad är Morgan Johansson synnerligen illa val.

Ingen justitieminister har gjort så mycket för att ge polisen verksamma verktyg i kampen mot den organiserade brottsligheten.

10 000 fler polisanställda ska rekryteras de närmaste åren, straffen för ett flertal brott har skärpts, inte minst grovt vapenbrott. Polisen har också getts befogenheter till hemlig dataavlyssning och utökad kameraövervakning.

Nu senast beslutade regeringen om ett 34-punktsprogram med ytterligare åtgärder. Men då var ju Ulf Kristersson och firade med Bindefeldt i Tel Aviv och Moderaterna hoppade av samtalen.

Då var det inte viktigt att finna lösningar, nu ska man skylla på justitieministern. Det är sorgligt att se Moderaternas förfall. Om de inbillar sig att de ska plocka röster från SD har de fel. Varför rösta på en blek kopia när originalet finns?

Kristina Nilsson