Modiga och pålästa Margot

 

Vi lever i ett samhälle, som är allt mer beroende av omvärlden och som inte heller har möjlighet att stänga omvärlden ute.

Häromdagen hade vi utrikespolitisk debatt i riksdagens kammare.

Vår utrikesminister företrädde regeringen och oss socialdemokrater.

Hon vill att vår utrikespolitik i denna tid av både hopp och förtvivlan ska vara aktiv, orädd och konstruktiv. Hon bygger vidare på en lång svensk, socialdemokratisk utrikespolitisk tradition. Om alliansfrihet, om samarbete i Norden och ett starkt försvar.

   

Sveriges mångåriga erfarenheter av fred, jämställdhet och internationell solidaritet har skapat en nyfikenhet kring vårt land och det vi står för.

Det Margot Wallström har tillfört är det feministiska synsättet. Det syftar till att stärka kvinnors rättigheter, representation och tillgång till resurser. Det är viktigt att involvera kvinnor i fredsprocesser var än de pågår.

Det gläder mig som alltid kämpat för jämställdhet och ett kvinnligt perspektiv. Vi är ju många som brukar hävda att ganska få kvinnor startat krig.

Sveriges kamp i EU om en bättre fördelning av de människor som kommer till EU från krig och förödelse går vidare och om alla 28 EU-länderna skulle ta ansvar så skulle det bli väldigt mycket bättre.

Margot Wallström har inte tvekat att kritisera och göra skarpa uttalanden när det behövs.

Mördandet i den palestinska-israeliska konflikten är ett exempel där hon offentligt fördömt båda sidor. Ett annat exempel är när hon kritiserar Saudi-Arabien för rättsövergrepp på många olika sätt och äntligen uttalat att det är en diktatur.

Hon har utsatts för en stark storm av kritik. Kanske är det också lättare att kritisera en kvinnlig minister än en man. Eller?

När man tänker efter så är det starka handelsintressen, som kräver att Sverige officiellt ska hålla tyst eftersom man vill sälja kanoner mm till vem som helst diktatur eller inte.

Det är viktigt att vi vågar benämna saker vid dess rätta namn och det har hon vågat.

Det är roligt att företrädas av en stark och modig minister, påläst och kunnig.

Fler borde vara som hon!

Susanne Eberstein (S) riksdagsledamot från Västernorrland