Äntligen vår!

Äntligen har solen börjat värma, och det känns att våren så sakteliga gör sitt intåg. En underbar tid, tycker jag, då man vet att vi har många långa, ljusa sommardagar framför oss!

Ett säkert vårtecken är att regeringen presenterar sin vårbudget. Det skedde i onsdags, då det också hölls sedvanlig debatt i riksdagens kammare.

Jag känner mig väldigt stolt och nöjd med de satsningar regeringen presenterade. Efter åtta år av skattesänkar- och nedskärningspolitik har regeringen vänt utvecklingen.

Det går bra för Sverige. Vi har hög tillväxt, arbetslösheten är den lägsta på sju år, och de offentliga finanserna har kraftigt förbättrats, trots den utmaning som ökade kostnader för flyktingmottagandet medfört.

Vårbudgeten är en viktig del i att hantera flyktingsituationen. Migrationsverket får ökade anslag och polisen får resurser för att kunna hantera den ökande arbetsbelastningen. Medel tillförs för att påskynda handläggningen av asylärenden, effektivisera återvändandearbetet och förstärka arbetet mot rasism och våldsdåd.

I höst presenteras satsningar på tio miljarder kronor för att förstärka välfärden. Det är det största tillskottet sedan det generella statsbidraget infördes i mitten av 90-talet.

Nu är det inte längre de allra rikaste som blir vinnare, som det varit under borgarnas tid vid makten. Nu är det de gamla och sjuka, skolbarnen och flyktingarna som är vinnarna. Och efter avslöjandena om fifflandet i bankvärden känns det bra att bankerna får vara med och betala kalaset med den utökade bankskatten.

Socialtjänsten gick på knäna redan innan flyktingvågen, och nu kanske den äntligen kan börja återhämta sig. Det är inte meningen att barn, gamla och flyktingar som behöver hjälp akut ska stå i en oändlig kö.

Skolan, som blivit allt mer ojämlik, kan åter stärkas och förhoppningsvis kan både resultaten och jämlikheten bli bättre. Vi ska kunna känna oss trygga med att både sjukvården och äldreomsorgen finns där för oss när vi behöver den.

I dag har 140000 svenskar, mest kvinnor, gått ner i arbetstid för att ta hand om sina anhöriga. Det är några av dem som betalar priset för borgarnas skattesänkarkalas, som kostade 140 miljarder.

Nu kraxar olyckskorparna i de borgerliga leden om att företagarna är förfördelade, företagande försvåras och att det är ett svek (!) att inte gå med på att sänka löner och villkor på arbetsmarknaden. I debatten har de plötsligt väldigt många idéer, som de tydligen glömde att förvekliga under sina åtta år vid makten. Själv känner jag mig trygg med regeringens prioriteringar.

Jag är övertygad om att ytterligare satsningar behövs, men detta är ett första steg i rätt riktning. Nu investerar vi i Sverige och i välfärden. Det är det som är den Svenska modellen.

Kristina Nilsson

Socialdemokratisk riksdagsledamot Västernorrland