Pensionerna måste höjas, nu!

Idag när jag skriver denna krönika är det den 15 juni och vi riksdagsledamöter har röstat om vårändringsbudgeten. Det stod mellan de högerkonservativas budgetförslag och den socialdemokratiska regeringens tidigare förslag, då det justerade förslaget från i måndags stoppades av högern.

Jag kan bara konstatera att det politiska spelet fortsätter. Nu gör de högerkonservativa allt de kan för att försöka stoppa en pensionshöjning. Man greppar efter halmstrån, har tagit till paragrafrytteri och gör allt för att stoppa vårt förslag.

Jag ska försöka förklara vad som hände i riksdagen idag. Läget är komplicerat och det är inte alldeles lätt att hänga med i alla turer som just nu pågår. Regeringen har presenterat ett kompromissförslag för en pensionshöjning med 1000 kronor mer redan i augusti till de pensionärer som behöver det allra mest. Det förslaget står centerpartiet, vänsterpartiet och miljöpartiet bakom och därav har det stöd av en majoritet i riksdagen.

Men det vill inte de högerkonservativa låta riksdagen rösta om. Moderaterna och Sverigedemokraterna använde den falska majoriteten i finansutskottet för att på så sätt hindra majoriteten i kammaren, som är valda av svenska folket, från att ens få rösta om förslaget. Respektlöst mot valresultatet och mot svenska folket. Men det stoppar inte oss.

Vi socialdemokrater vill att riksdagen ska få ta ställning till förslaget och i dagens budgetomröstning röstade vi socialdemokrater därför avslag på finansutskottets förslag till ändringsbudget för att regeringen så snart som möjligt ska kunna återkomma med en extra ändringsbudget där också det förbättrade pensionsförslaget ingår.

För Socialdemokraterna har det under lång tid varit uppenbart att pensionerna behöver höjas långsiktigt, särskilt för de pensionärer som har det allra tuffast. Det är särskilt viktigt nu i ett läge där vi har den högsta inflationen på flera årtionden och priserna stiger till följd av Putins invasion av Ukraina.

I ett läge där priserna stiger – kaffet och smöret blir dyrare – drabbas Sveriges fattigaste pensionärer hårt. Det är tydligt att det som är viktigast för högern inte är att de pensionärer som har det sämst ställt ska få en bättre ekonomi. Det är oacceptabelt.

Vi vill höja pensionerna rejält för de som varit med och byggt upp vårt land. En del tror att detta handlar om de som aldrig jobbat men det är fel. De som har garantipension är oftast kvinnor som jobbat mer än de flesta. De har arbetat i lågavlönade yrken, exempelvis har 7 av 10 kommunalare garantipension. Kvinnor som haft ett tufft jobb samtidigt som de skött allt hemma. De förtjänar respekt och en pension som går att leva på

Den högerkonservativa oppositionen gör allt för att stoppa vår föreslagna pensionshöjning på 1000 kronor redan i augusti för alla de pensionärer som har det tuffast. Men vi socialdemokrater fortsätter kämpa för er och vi ger inte upp. Vi fortsätter kampen för Sveriges pensionärer!

/ Malin Larsson, Socialdemokratisk riksdagsledamot för Västernorrland.