S: Ett nej som knappast förvånar – men beklagligt att fler inte vill ta ansvar

Publicerades 180601 i Örnsköldsviks Allehanda och Sundsvalls Tidning.


Moderaterna utropar att de inte vill samarbeta med Socialdemokraterna. Något som knappast är en nyhet och inte särskilt oväntat. Moderaterna vill i stället för att diskutera vägen framåt för hälso- och sjukvården gömma sig bakom diskussioner kring det politiska spelet.

Socialdemokraterna går in i valrörelsen med några viktiga utgångspunkter. En sjukvård som klarar vårdgarantin. Utveckling och förstärkning av våra hälsocentraler och den nära vården. Fortsätta att satsa på personalen genom en bra arbetsmiljö och kompetensutveckling. En god hälso- och sjukvård kräver ordning och reda i ekonomin och en modern och sund kultur i hela organisationen.

Vi har en tuff period bakom oss. Det är därför glädjande att det finns flera tecken på att hälso- och sjukvården är på väg åt rätt håll. Exempelvis ligger vi i Sverigetoppen för operationer av proteser för knän, höfter och axlar och de senaste siffrorna visar att vi minskar stafettkostnaderna något.

Samtidigt har vi stora utmaningar framför oss. Socialdemokraterna i Västernorrland ska klara en god hälso- och sjukvård, samtidigt som resurserna är begränsade. Hälso- och sjukvården måste möta nya behov som växer. Den psykiska ohälsan är en viktig utmaning, inte minst bland våra barn och ungdomar.

Vi är övertygade om att vi måste orka göra flera saker samtidigt. Specialistsjukvården måste ges rätt förutsättningar att möta de behov vi som bor här har, samtidigt som vi behöver satsa betydligt mer på primärvården.

Vårt besked är glasklart. Vi är beredda att ta ansvar och vara konstruktiva oavsett om vi är med och styr regionen eller inte. Vi är beredda att samarbeta kring konstruktiva lösningar och förslag. Det förutsätter självklart att även andra partier både vill och klarar av att ta ansvar.

Det enda parti som vi redan nu avfärdar att samarbeta med är Sverigedemokraterna. Moderaterna kan tydligen inte säga detsamma.

Glenn Nordlund

Socialdemokraternas förstanamn på regionlistan

Sara Nylund

Socialdemokraternas andranamn på regionlistan