Skillnaderna i svensk politik blir allt tydligare

Äntligen är värmen här som vi längtat efter under många kalla, mörka vinterdagar. Många av oss njuter av att få vara lediga och hämta kraft inför höstens arbete. Själv hade jag bestämt mig för att nu skulle jag minsann koppla av och inte hetsa upp mig över vare sig det ena eller det andra inom politikens värld. Man kan säga att det går sådär.

Det är ju omöjligt att inte bli provocerad när man läser vad den moderate riksdagsledamoten Lars Beckman, Gävleborg, skriver på Twitter. Så här skrev han i veckan: ”Idag går många unga Moderater till sommarjobbet och skaffar sig erfarenhet, medan yngre socialister och kommunister går till badstranden.”

Självklart vet Beckman att någon sådan statistik inte finns, och självklart vet han att det inte är sant. Kanske försöker han vara rolig, eller kanske vill han helt enkelt provocera, och då har han i någon mån lyckats. Om det bara vore Beckman som for med osanning och provokation kunde man kanske strunta i det, men det är tyvärr inte så.

I Visby, under almedalsveckan, sa moderatledaren Anna Kindberg Batra att De totala ersättningarna som en ensamstående förälder som inte jobbar men som har tre barn kan få i dag närmar sig 30 000 kronor i månaden och krävde ett bidragstak. Ingen som jag känner, som lever av stöd från samhället, kommer upp den summan. De undrar alla häpet var hon fått siffran ifrån.

När man granskar påståendet visade det sig att det i hela Sverige finns cirka 100 ensamstående föräldrar med upp till tre barn som får över 25 000 kronor i ersättning/månad. Det rör sig om arbetslösa eller sjuka som får hjälp för att kunna sätta mat på bordet och inte bli bostadslösa.

Att ersättningarna i dessa enstaka fall (en person i var tredje kommun) blir så höga, beror på att de bor på en ort där bostadsbristen gör att socialtjänsten tvingas betala för boenden med mycket höga hyror. Det handlar alltså om att hitta tak över huvudet till utsatta barn! Utifrån denna typa av halvsanningar eller direkta osanningar vill alltså moderaterna sätta en bild av de lyckliga bidragstagarna som inte vill jobba! Hur detta sen ska gå ihop med deras förslag om sänkta löner till redan lågavlönade och mera skattesänkningar till de som redan har mycket, det återstår att se.

Så småningom ska det ställas mot våra idéer om att öka möjligheten för bostadsbyggande, att stärka hälso- och sjukvården och att se till att människor får utbildning för att kunna ta de jobb som finns. Då kan man försörja sina egna barn, och det är det som de flesta människor vill. I alla fall utifrån mitt perspektiv och min människosyn. Sen finns det folk som säger att det inte finns några skillnader i svensk politik. Jag skulle säga att det är tvärt om och att skillnaderna blir allt tydligare.

Kristina Nilsson (S)

Riksdagsledamot Västernorrland