Socialdemokraterna tar krafttag mot arbetslivskriminaliteten

Runtom i landet vittnar byggnadsarbetare, lokalvårdare, restaurangarbetare och företagare om hur arbetslivskriminaliteten breder ut sig på svensk arbetsmarknad. Det göder den organiserade brottsligheten och dränerar välfärden och våra trygghetssystem på resurser.

Kampen mot arbetslivskriminaliteten är samtidigt en vattendelare i svensk politik.

Vi socialdemokrater har skärpt upp reglerna för arbetskraftsinvandring, inrättat Sveriges två första regionala center mot arbetslivskriminalitet och fördubblat straffen för de som utnyttjar illegal arbetskraft. Men vi behöver och ska göra mer.

Därför har den socialdemokratiska regeringen presenterat en nationell strategi mot arbetslivskriminalitet med 45 konkreta åtgärder. Det handlar bland annat om:

  • Fortsatt uppskärpning av reglerna för arbetskraftsinvandring
  • Inrättandet av fler regionala centren mot arbetslivskriminalitet
  • Bättre kontroll och hårdare krav vid upphandling

Hos de högerkonservativa partierna är intresset för dessa frågor närmast obefintligt.

Sverigedemokraterna nämnder inte arbetslivskriminalitet en enda gång i sin valplattform och partiet har i riksdagen röstat nej till att ge regionala skyddsombud tillträde till fler arbetsplatser.

Moderaterna vill fortfarande inte att arbetskraftsinvandring begränsas till yrken där det faktiskt råder brist på arbetskraft. Dessutom vill de återinföra Lex Laval – en antifacklig gräddfil där staten begränsar fackens möjlighet att med strejk kräva svenska kollektivavtal av utländska företag som har verksamhet i Sverige.

I höst står Sverige inför ett viktigt vägval. Med Ulf Kristersson och Jimmie Åkesson skulle vi få den mest högerkonservativa regering någonsin, som inte bara blundar för problemen med arbetslivskriminalitet utan också hotar att återinföra de systemfel som utgjort en grogrund för arbetslivskriminalitet i Sverige.

Vi socialdemokrater vill istället driva en benhård politik som tar arbetslivskriminaliteten på allvar och gör det som krävs.

Tobias Baudin, partisekreterare Socialdemokraterna
Johan Danielsson, bostads- och biträdande arbetsmarknadsminister (S)
Johanna Bergsten, riksdagskandidat (S)