Sommartankar om sjukvården

Så kom den till slut, den efterlängtade sommarvärmen. Underbart skönt tycker många, som är lediga och kan njuta av den, oerhört plågsamt för andra som arbetar eller inte mår så bra i värmen.

Jag minns hur det var när jag själv arbetade i hettan på något av våra äldreboenden i kommunen. Hur vi kämpade för att de gamla skulle må så bra som möjligt, inte bli uttorkade och få möjlighet att komma ut och sitta i skuggan.

Att vårda sjuka i stark värme är ingen barnlek. Jag vill därför rikta ett stort, varmt tack till all fantastisk vårdpersonal som ser till att hemtjänst, äldrevård och sjukvård fungerar dygnet runt, året runt.

Nu räcker det ju inte långt att jag tänker på vårdens personal och tackar dem, utan mycket mer behöver göras. Därför är jag glad att regeringen gör en stor satsning redan 2019.

Regionerna får 3,2 miljarder till medarbetarna, inklusive 400 miljoner som är öronmärkta för att sjuksköterskor ska kunna vidareutbilda sig och bli specialister.

Därutöver riktas 100 miljoner till kommunerna för att skapa goda förutsättningar för kommunalt anställd vårdpersonal.

Regeringen är också tydlig med att man ser de stora demografiska utmaningar som finns, och behovet av att stödja framförallt de glest befolkade regionerna. Därför har man avsatt statliga pengar till Norra sjukvårdsregionen för att man ska kunna arbeta med att skapa modellområden där man gemensamt mellan regioner och kommuner (inklusive privata aktörer och civilsamhället) testar arbetssätt för omställning av hälso- och sjukvårdssystemet.

Det är en viktig första satsning som måste fortsätta de närmaste åren.

Just nu upplever jag att det finns en stor politisk enighet om att en omställning av vården behövs. Utredningen ”En god och nära vård” har lämnat sitt tredje delbetänkande innan sommaren, och slutbetänkandet kommer i mars nästa år.

Jag hoppas att den politiska enigheten kan fortsätta och att vi verkligen lyckas leverera det som behövs för en lyckosam omställning. Januariavtalet ger oss goda möjligheter just när det gäller sjukvården och jag ser verkligen fram emot att få fortsätta arbeta med det. Men först några veckors ledighet.

Som vanligt njuter jag mest av att få vara på hemmaplan och ute i vår underbara natur. Lite lagom mycket god mat och dryck, motion, mycket sömn och en och annan bok att läsa.

För mig är det det absolut bästa sättet att koppla av, ladda batterierna och samla kraft inför höstens arbete. Att bara ta dagen som den kommer är underskattat.

Avslutningsvis vill jag önska alla en riktigt skön och avkopplande sommar.

Kristina Nilsson