Stoppa vinstjakten!

Igår skrev vår riksdagsledamot Kristina Nilsson och vår riksdagskandidat Malin Larsson i Sundsvalls tidning om att stoppa vinstjakten i välfärden. Läs här under vad de hade att säga om SD och M:s politik och hur vi vill att välfärdspengar ska spenderas.


M och SD struntar i att svenska skattebetalares pengar går till stora vinstuttag istället för en bättre välfärd. Den 9 september är valet ditt. Rösta för ett starkare samhälle med en trygg välfärd utan vinstjakt.

Vi svenskar vill att våra skattepengar ska gå till det de är avsedda för. De ska användas till att förbättra skolresultaten och ge våra äldre en trygg omsorg – inte till stora vinstuttag.

Så ser det inte ut idag. Nu gör välfärdskoncerner vinst på att ha lägre bemanning, otryggare anställningar och sämre löner. Vi har ett marknadsliberalt skolsystem som inget annat land i världen har velat pröva. Det ger skolsegregation, konkurser och betygsinflation.

Men istället för att stå på folkets sida har M och SD lierat sig med välfärdskapitalisterna. Deras politik innebär nedskärningar, privatiseringar, mer av marknadslösningar och fortsatt vinstjakt. SD säger att friskolor får ”ta ut vilka vinster man vill, det är som vilket företag som helst”. Men det är helt fel. Att driva skola innebär att ta ansvar för barn och ungdomars framtid. En elev kan inte reklamera och få tillbaka en misslyckad skolgång.

Till skillnad från SD och M tror vi socialdemokrater inte att det går att jämföra skolan med en korvkiosk. Det är dags att göra upp med den naiva synen på avregleringar och konkurrens inom välfärden som Moderaterna stått för i decennier och som SD nu köpt rakt av. Välfärden är inte en marknad. Skolan ska vara en bildningsinstitution. Äldreomsorgen ska vara trygg för alla. Vården ska vara jämlik i hela landet.

Nu arbetar 100 000 fler välfärden. Vi vill fortsätta utbilda och anställa fler undersköterskor, sjuksköterskor och läkare, så vårdköerna kan kortas. Och fler lärare, så att eleverna lär sig mer. Så vill vi bygga ett starkare samhälle och ett tryggare Sverige

Sverige kan uträtta stordåd också i framtiden – om vi håller ihop. Om vi säger nej till sänkta skatter som går ut över sjukvård och skola. Och nej till fortsatt vinstjakt i välfärden.

Kristina Nilsson (S)

Riksdagsledamot

Malin Larsson (S)

Riksdagskandidat