Välj rätt utbildning – och rädda världen!

Just nu sitter jag på hotellrummet i Kazakstans huvudstad som nyligen bytt namn från Astana till Nursultan. Så heter nämligen avgående president i förnamn(!)

Jag är här tillsammans med en svensk delegation för valobservation. Ute regnar det och är 10 grader varmt.

På Facebook ser jag soliga sommarbilder hemifrån, ända från nere i Skåne upp till Norrland. Solen skiner över hela landet på nationaldagen och nu är det även studenternas tur att glänsa.

All möda man har lagt på sin tolvåriga skolgång ska kronas med studentfirandet. Vuxenlivet börjar ge sig till känna även om studentlivet fortsätter för många, men förmodligen på en annan ort.

Skolan är ofta förknippad med den individuella valet man själv gör. Det har blivit något som är nästan heligt i dag när man snackar skolan, möjligheten att fritt göra ett val av utbildning.

Men det kan faktiskt vara så att det val man själv gör kan vara avgörande för vilket samhälle vi får i framtiden.

Det finns många yrken i dag där det saknas kompetent folk.

För mer än tio år sedan skrev jag tillsammans med partikamraten Hans Stenberg en motion om att samhället bör styra utbudet av gymnasieutbildningar mot det marknadsbehov som råder.

Än i dag har skriver jag liknande motioner, tyvärr utan större framgång. Borde jag kanske bita i det sura äpplet och ge mig nån gång? Svaret är nej!

I måndags besökte jag ABB i Västerås och såg hur de jobbade bland annat med smarta citylösningar. Det var allt ifrån transporter mellan och inom städer till uppvärmningar av bostäder.

Det gör ABB tillsammans med en del andra svenska företag. Det är fantastisk spännande att se hur vår industri går samman och hittar nya möjligheter att leva ett fritt liv utan påverka på miljön negativt.

Men det saknas ett antal tusen civilingenjörer i Sverige i dag. Dessa behövs om vi ska kunna ställa om till ett fossilfritt samhälle. Vi har i ärlighetens namn mer behov av utbildade ingenjörer än debattörer och influencers.

Regeringen investerar 712 miljarder kronor på 12 år i infrastruktur. I princip en miljard varje vecka. Vi har ökat investeringarna i järnvägar med 50 procent.

Men om vi inte har utbildad arbetskraft, konkurrerar vi med alla andra som gör investeringar vilket innebär att priset på arbetskraften går upp och vi får färre kilometer järnväg för varje miljard vi investerar.

Så ditt individuella val av utbildning kan påverkar samhällsutveckling framöver. Om du vill vara med och verkligen göra skillnad i klimatomställningen, om du vill vara med och bygga en hållbar värld utan stora koldioxidutsläpp så borde du utbilda dig inom någon av civilingenjörsinriktningarna.

Då kommer du vara med och bygga en värld där man inte slösar med energi, vare sig på el- eller uppvärmningssidan – och du kommer att möjliggöra en hushållning av dricksvatten. Och det du gör kommer flera länder och människor, ja ända hit bort i centrala Asien där jag sitter just nu, ha nytta av.

Jasenko Omanovic