Var är alla svenska män?

Årets influensa var svinsvår att undvika, åtminstone för egen del. Helt frusen och halvt avslagen hade jag inte mer ork än att bläddra i Facebooks flöde på paddan.

Där hittade jag ett filmklipp som några unga män delade. Han som lade upp den skrev att det är respektlöshet mot kvinnor som gör att han tar avstånd från regeringens sätt att hantera flyktingkrisen. Jag tittade på klippet och det var fruktansvärt att se. Ett par huliganer – även om bara en av dem anföll tjejen väljer jag att kalla dem alla för huliganer ? ger sig med fysiskt våld på en tjej.

Jag förmodar att han med detta brutala våld ville visa att han hade makten över tjejen och att hon skulle känna total maktlöshet. Men hon reste sig och försvarade sig mot huliganen, starkt gjort!

Tyvärr slutar filmen där, innan man hinner se om någon i närheten tänkte gripa in.

Det tog en stund innan jag började reagera på Facebookmannens kommentar. Flyktingkrisen, vad har filmklippet med flyktingkrisen att göra?

Där är ungdomar. En tjej, förföljd av några huliganer, som såg ut att vara på väg från skolan. Det är filmat någonstans i världen där man har klippt gräsmattan vid trottoaren, där det inte finns beväpnade män på gatan, ingen springer ifrån krypskyttarna, inga ruiner runt omkring.

Någonstans i världen där det bor människor som har råd att köpa kläder, som går till skolan/jobb och tillbaks hem. Det kunde ha varit i USA eller Kina, Australien. Men ändå uppfattades det som något som hade med flyktingar att göra och fick någon att ta avstånd från regeringens politik. Men inte ID-kontroller eller tillfälliga uppehållstillstånd.

Många flyktingar har sökt sig till vårt land, majoriteten är män. De är inte från samma land inte heller har de samma kultur eller religion eller politisk uppfattning. Definitivt är det så att de inte har alla de svenska värderingarna, som svenska män har gemensamt. För majoriteten är detta första gången de är i Sverige.

Alla dessa män och även kvinnor som är nya i Sverige möter ofta kvinnor. Den offentliga sektorn präglas av kvinnodominans. Även de flesta initiativtagarna för olika integrationsprojekt är kvinnor. ?Kompis Sverige? i Stockholm startades av tjejer, ?Hej främling? i Östersund är ett par tjejers drivkraft, fotbollslaget för ensamkommande barn i Göteborg är en kvinnas verk, svenska språket på ABF och alla andra studieförbund drivs av en majoritet kvinnor.

Är det så att vi män bara gnäller eller, som en del, slåss? Är det så att oavlönat arbete inte är nåt för en redig karl? Nej, det är bara struntprat!

När jag kom till Sverige på 90-talet möttes jag också av många kvinnor. Men jag har haft mina manliga svenska förebilder. Roine, Stig, Jan-Erik, Stefan, Anders och Bengt är bara några. Utan dem hade inte mitt Sverige blivit helt.

Vilka är ni män som kommer att bidra till att göra Sverige helt för de flyktingar som kommer hit i dag? Ni behövs!

Jasenko Omanovic är socialdemokratisk riksdagsledamot från Västernorrland