Vem i hela världen kan man lita på?
Sittande på ett lite försenat tåg från Stockholm, hem mot Sundsvall, försenat av en något diffus anledning, infinner sig osökt den lite Hola Bandola-inspirerade frågan ”Vem i hela världen kan man lita på”? Efter en period med intensivt budgetarbete i riksdagen, en uppgift som snart är klar, måste man när det gäller en del andra viktiga frågor seriöst fundera på hur Sveriges borgerliga partier resonerar.
Den 30 november röstade en samlad borgerlighet nej till förslaget att när staten, landstingen och kommunerna upphandlar bostadsbyggande, skolskjutsar, snöröjning, ja då ska de som jobbar ha vettiga arbetsvillkor och löner som det går att leva på.
Tvärtom, riksdagens borgerliga partier tycker att det är ok att använda skattepengar till pressa ner taxichaufförers löner till 27 kronor i timmen. Att det är ok att svenska byggföretag i det närmaste är chanslösa att konkurrera vid stora upphandlingar. Där konkurrerar man med ofta utländska företag som betalar kanske en tredjedel av svensk lön och dessutom inte betalar en enda krona i skatt i Sverige.
Så när svenska löntagare ställer sig frågan ”Vem i hela världen kan man lita på” så är svaret, inte på de borgerliga partierna i Sveriges riksdag. Även när man tittar utanför landets gränser finns det anledning att ställa frågan. Förra veckan var det val i Österrike och folkomröstning i Italien. Det Österrikiska valet var ett steg bort från högerpopulismen, gott så, medan folkomröstningsresultatet i Italien inger anledning till oro.
Det är ingen överdrift att påstå att EU står inför jätteutmaningar. Under 2017 är det val i Frankrike, Holland och Tyskland. I den våg av högerpopulism som sveper över Europa blir EU ett slagträ i det som nästa alltid är inrikespolitiska motsättningar. Man kan ha många kritiska synpunkter på EU, det har jag också. Men som ett litet, öppet och oerhört exportberoende land har vi all anledning att känna oro över den utveckling vi ser i EU och i Europa. Ett EU dit sjuttio procent av vår svenska export går. Tillsammans med Brexit och valet av en uttalat protektionistisk president i USA så är därför frågan ”Vem i hela världen kan man lita på” otäckt relevant.
Finns det inget positivt då? Jodå, det händer en massa positiva saker varje dag, saker som inger hopp om framtiden. För egen del måste jag en sista gång i krönikesammanhang lyfta fram den energipolitiska uppgörelse vi nu går i mål med. Vårt slutbetänkande vid årsskiftet innehåller den sista delen, en bred överenskommelse om energieffektivisering. Det visar att det går att komma överens, även över politikens beklagliga blockgräns. Arbetet i Energikommissionen har varit oerhört intressant, lärorikt och stundtals lite tufft. Där har man verkligen fått lära sig ”Vem i hela världen man kan lita på”.
Med raketfart är vi nu på väg mot en stundande juloch nyårshelg. Ännu ett år på väg att läggas till historien. Läge att summera men också att se framåt. Det är ju där, i framtiden vi ska tillbringa resten av vår tid. Jag hoppas verkligen att alla får en chans att njuta av julstämning, lite ledighet och vila, umgänge med nära och kära. För det får inte vara så att när den röde mannen med det yviga vita skägget lämnar stugan så frågar vi oss, ”Vem i hela världen kan man lita på? ”
God Jul & Gott Nytt År!
Ingemar Nilsson (S) riksdagsledamot Västernorrland