Vi behöver regler för schysta jobb i seriösa företag

Den samlade borgerligheten inklusive Sverigedemokraterna tänker stoppa regeringens förslag på regler om att företag ska ha schysta villkor för att få delta i offentliga upphandlingar. Ett förslag som är efterlängtat och skulle vara ett bra stöd för oss som vill använda upphandlingarna till att ge schysta jobb i seriösa företag. För de flesta är detta en självklarhet. Men svensk borgerlighet håller tydligen inte med.

Varje år upphandlar staten, kommuner och landsting varor och tjänster för över 600 miljarder kronor av våra gemensamma resurser.  Det är skattemedel som vi gemensamt kan vara med och styra användandet av för att utveckla samhället i den riktning vi vill. För oss är det naturligt att uppmuntra och anlita seriösa företag vid offentliga upphandlingar. Det finns allt för många exempel på företag som vinner upphandlingar genom orimligt låga löner och usla arbetsvillkor. Varför vill de borgerliga riksdagsledamöterna och partierna att skattemedel ska gå till att finansiera den här sortens dumpning av löner och villkor?

Om de borgerliga och Sverigedemokraterna får som de vill kommer de att slå undan benen för rättvis konkurrens i Sverige, bestraffa ärliga företagare och belöna lönedumpning. Något vi aldrig ställer upp på.

Sverige ska ha ett modernt, hållbart och rättvist arbetsliv. Ett viktigt steg i rätt riktning är att kämpa för att svenska löner och villkor ska gälla för alla som jobbar i Sverige.

Idag röstar riksdagen om att ställa krav på lön och arbetsmiljö i enlighet med kollektivavtal vid offentliga upphandlingar. Vi står bakom regeringens förslag och kommer oavsett röstresultat i riksdagen agera för att förhindra social dumpning på svensk arbetsmarknad.

Vi har i våra kommuner möjligheten att ställa krav på att de företag vi upphandlar tjänster av lever upp till krav i enlighet med det regeringen nu föreslår. Vi kommer att göra allt vad vi kan för att bidra till att schysta villkor ska gälla och att seriösa företag inte slås ut.

Frågan vi slutligen ställer oss är hur det kan komma sig att Västernorrlands borgerliga företrädare i riksdagen, Lena Asplund (M), Eva Lohman (M) och Emil Källström (C), tänker rösta emot regeringens förslag och därmed hotar arbetet med att få ordning och reda på svensk arbetsmarknad.

 

Eva Sonidsson (S), Riksdagsledamot och ordförande Socialdemokraterna i Västernorrland

Peder Björk (S), kommunstyrelsens ordförande Sundsvall

Ewa Lindstrand (S), kommunstyrelsens ordförande Timrå

Sten-Ove Danielsson (S), kommunstyrelsens ordförande Ånge

Fred Nilsson (S), kommunstyrelsens ordförande Härnösand

Jan Sahlén (S), kommunstyrelsens ordförande Kramfors

Elisabeth Lassen (S), kommunstyrelsens ordförande Sollefteå

Glenn Nordlund (S), kommunstyrelsens ordförande Örnsköldsvik