Vi byter pengar
Just nu byter vi pengar i Sverige. Då menar jag inte att vi köper och säljer till varandra utan vi byter helt enkelt ut gamla pengar mot nya. Allt oftare får vi nu ut de nya sedlarna från Bankomaten och vänjer oss vid utseendet.
Jag och många med mig tycker att de är snygga. Motiven med olika kulturpersonligheter och från olika delar av landet gör att många kan känna igen sig. Dessutom är det hälften kvinnor och hälften män. Om man tittar noga ser man mitt namn på 100-lappen och 500-lappen. Som första kvinna i Sverige har jag fått skriva på.
En del kritik har jag fått angående sedlarnas utseende. Egentligen mest om att det borde vara kungar på sedlarna. Det finns inga regler om vilka motiv vi ska ha och de ?kungatrogna? får trösta sig med att kungen finns med på alla mynt.
Anledningen till utbytet är att den äldre sedelserien kom till för 30 år sedan. Riksbanken vill därför förbättra skyddet mot förfalskningar. Vi vill ha fortsatt låg nivå så att inte förtroendet för sedlarna rubbas.
Mynten byts ut för att de innehåller nickel och är dessutom tunga. De nya mynten är nickelfria och mycket lättare. Guldtian/pengen behålls och det tycker jag är trevligt. Alltsedan Pippi Långstrumps väska med guldpengar är det ju ett bra begrepp.
Självklart ersätts kontantbetalningarna alltmer med kortbetalningar. Vi ligger långt framme och det finns många fördelar. Till exempel försvåras förhoppningsvis svarta affärer, när allt syns på kontoremsor. Men många betalningar görs kontant och Riksbankens bedömning är att det kommer att ske även fortsättningsvis.
Många banker tar allt mindre ansvar för kontanter. Det innebär stora svårigheter när man vill lämna in kontanter eller när man vill ha ut. Bankomaterna har också blivit färre. Just nu pågår ett kontantuppror. Många människor har skrivit på. Det är bra. Man ska säga ifrån när man inte nöjer sig. Jag hoppas att vi får någon ordning på hur det ska skötas.
Hur gör jag då när jag vill bli av med de gamla sedlarna? Det bästa är förstås att handla upp dem så länge de är giltiga. Eller sätta in dem på bankkontot. Var och en av oss beräknas ha över 500 kronor i mynt. När de blir ogiltiga kommer de inte att gå att lösa in.
Men sedlarna kan man lösa in hur länge som helst. Mot en avgift av 100 kronor kan man skicka sina gamla sedlar till riksbanken. Är det större belopp måste man kunna förklara var de kommer ifrån. Mycket pengar finns ju till exempel undangömda från bankrån. Och det ska självklart inte gå att ?tvätta? pengar på det sättet.Ny
Hittills har Riksbanken fått in 100 000 ärenden om inlösen. 30 stycken har avslagits när man inte kan ge någon förklaring. Men enklast är att före den 30 juni 2018 respektive 31 augusti 2017 göra sig av med gamla sedlar och gamla mynt!
Susanne Eberstein är socialdemokratisk riksdagsledamot från Västernorrland