Vinstjakten i skolan måste få ett slut

En kartläggning från SVT visade nyligen att de fyra största skolkoncernerna tjänat 1,3 miljarder kronor bara det senaste året. Det motsvarar cirka 2 200 lärare i grundskolan, lärare som hade behövts i svensk skola. Men istället för att komma våra barn till del, försvinner miljarder av skolans resurser iväg till skatteparadis. Moderaterna och de högerkonservativa partierna runtom i landet ser till att vinstjakten fortsätter.  

När vi socialdemokrater lagt fram förslag för att stoppa vinsterna i välfärden röstar Moderaterna, Sverigedemokraterna och Liberalerna för fortsatta vinstuttag från vår gemensamma välfärd. De högerkonservativa partierna har därefter fortsatt försvara friskolekoncernernas privilegier. Så sent som i juni röstade M, SD och L ner ett förslag om att göra om skolpengen så att den slutar överkompensera friskolor för ansvar de inte har. Därmed fortsätter guldregnet över skolkoncernerna samtidigt som kommuner dräneras på resurser.

Vinstjakten i svensk skola är en katastrof för hela utbildningssystemet. Resurser som svenska folket avsatt för barnens utbildning smusslas undan till skatteparadis och blir till lustjakter, lyxvillor och bilar.

Vinstjakten måste få ett slut. Vi socialdemokrater vill att svensk skola ska fokusera på att ge våra barn och unga en bra utbildning. Inget annat. Därför vill vi förbjuda vinstuttagen i skolan. Det finns inga skäl till att Sverige som enda land i världen ska tillåta vinstuttag i den offentligt finansierade skolan.

De högerkonservativa med Moderaterna i spetsen stoppar alla våra förslag att ta itu med marknadsskolan, men nu försöker man få det att låta som att man är emot vinstjakten. Samtidigt vet vi att det är svängdörrar mellan skollobbyn och de högerkonservativas kanslier. En del moderater och liberaler som var drivande i att släppa lös marknadskrafterna återfinns nu till och med i ledningen för vinstdrivande skolkoncerner.

Inför valet kommer vi att få höra många fluffiga löften om hur de högerkonservativa ska ta i med hårdhandskarna mot sina vänner i friskolelobbyn. Men de har noll trovärdighet i frågan. I Sundsvalls kommun ser vi hur Moderaterna, Sverigedemokraterna och Liberalerna drivit på för fler vinstdrivande skolor.

För oss socialdemokrater är det självklart att vinstjakten inte har något i skolan att göra. Vi kommer alltid prioritera barnens rätt till utbildning före skolkoncernernas vinstintressen.

Tobias Baudin (S) Partisekreterare
Bodil Hansson (S) Ordförande Socialdemokraterna Västernorrland och kommunstyrelsens ordförande Sundsvall
Peter Hedberg (S) Riksdagskandidat Västernorrland