Den orättvisa pensionärsskatten ska avskaffas

Vi socialdemokrater menar allvar när vi säger att pension är uppskjuten lön och därmed inte ska beskattas mer än lön. Därför kommer regeringen att lägga förslag så att vi kan genomföra ytterligare en skattesänkning för Sveriges pensionärer, från och med 1 januari 2020.

Sedan 2018 är skatteklyftan mellan löntagare och pensionärer, med pension upp till 17 000 kr i månaden, borta. Nu arbetar vi vidare med att avskaffa den orättvisa pensionärsskatten som infördes 2006 av alliansregering.

Vårt löfte inför valet 2018 var att helt ta bort denna orättvisa och nu genomför vi det löftet. Tyvärr satte M- och KD-budgeten som röstades igenom riksdagen med stöd av SD i december, stopp för att detta redan nu skulle kunna bli verklighet fullt ut. Deras servettskiss till budget såg till att än en gång behandla pensionärer och löntagare olika genom ett sjätte jobbskatteavdrag. Så ser högerns orättvisa skattepolitik ut.

Regeringen i budgetsamarbete med Centerpartiet och Liberalerna, lämnar förslag om en ny skattesänkning för landets pensionärer. Ett förslag som fortsätter jobbet med att jämställa löntagare och pensionärer när det gäller inkomstskatt.

Jag lovar att efter bästa förmåga bidra till att detta blir verklighet, inte minst av respekt för alla de som arbetat ett helt liv och byggt upp vårt land.

Ingemar Nilsson