Malin Larsson: Äntligen får vi träffa folk

Riksdagsåret har startat med full fart samtidigt som samhället har öppnat upp efter att Coronarestriktionerna tagits bort. Vi var snabba att ställa om samhället när Coronasmittan började att spridas och nu ska vi återgå till det som var innan eller ”det nya normala”.

I riksdagen har det diskuterats hur våra sammanträden ska vara och på många andra arbetsplatser runt om i landet är det många diskussioner om hur man ska arbeta framåt. Ska man vara på arbetsplatsen varje dag eller ska man ha möjligheten att arbeta hemifrån?

Jag är övertygad om att allt inte kommer att vara som innan Corona utan vi kommer att se många olika lösningar utifrån hur det fungerar på olika arbetsplatser.

När det gäller riksdagsarbetet är jag oerhört glad över att vi åter kan samlas och mötas fysiskt. Det är också det bästa för vår demokrati, att vi politiker faktiskt möts och att vi också möter er medborgare. Demokrati och politik bygger vi och utvecklar genom sociala kontakter, när vi möts öga mot öga utan några skärmar och långa avstånd mellan oss.

Mötet med er medborgare är något jag som politiker har saknat under pandemin. Men nu kommer många förfrågningar och inbjudningar från er som vill träffa oss, diskutera aktuella frågor och skicka med oss kunskap och förslag. Vi politiker får också dela med oss av våra förslag och vårt politiska uppdrag. Efter att restriktionerna försvann har jag redan hunnit med några besök runt om i länet, haft med mig en praoelev från Härnösand i riksdagen och besökt tre skolklasser i Ånge.

När man möter barn och unga så är det demokratifrågorna som står högt på dagordningen. Hur påverkas vi av politik i vår vardag, varför är det så viktigt att rösta och hur kan du påverka politiska beslut?

Grundstenen i vår demokrati är att folk röstar och det fina är att allas röst är lika mycket värd. Genom att rösta kan vi alla påverka och vi kan välja vilka som ska representera oss. I år firar vi att det är 100 år sedan Sverige blev en demokrati, det är 100 år sedan vi äntligen fick allmän och lika rösträtt. Men det var inte riktigt alla som fick rösträtt 1921 utan rösträtten har utökats ända fram till 1989 då begreppet omyndig försvann ur lagstiftningen.

Samtidigt som vi alltid ska värna vår demokrati i Sverige finns det mycket kvar att göra för demokratin runt om i världen. Vi som lever i en demokrati tar mycket för givet och ibland känns det som att vi glömt vår egen historia. I odemokratiska länder får inte kvinnor köra bil, man får inte klä sig som man vill, makten ärvs eller så är det militären som har makten, man kan inte lyssna på den musik man vill, internet blockeras och homosexualitet kan straffas med döden.

Demokratin måste alltid värnas och därför tycker jag att det är så viktigt att lyfta demokratifrågorna när jag möter barn och unga. Demokratin behöver vårt engagemang för att överleva och för att utvecklas. För 100 år sedan fick kvinnorna rösträtt i vårt land och nu i år, 100 år senare, hoppas jag att vi får vår första kvinnliga statsminister, det är dags nu.

/ Malin Larsson, Socialdemokratisk riksdagsledamot för Västernorrland

 

Publicerad i Tidningen Ångermanland 8 oktober 2021