Vill man få stopp på flyktingströmmarna måste man stoppa krig

För 22 år sedan flydde jag från kriget på Balkan. Jag var i krigsför ålder och därför grep militärpolisen mig i Kroatien och skickade in mig i krigshärjade Bosnien.

Efter 4 månader i kriget lyckades jag fly tillsammans med två andra killar. En flydde till släkten i Österrike, den andra till USA och jag till min flickvän som redan då hade flytt till Sverige.

Vi flydde från helvetet. En flydde långt bort och vi andra två flydde till våra kära. På vägen till Sverige mötte jag många småbarnsfamiljer på flykt.

För tre år sedan sade en SD-riksdagsledamot i socialförsäkringsutskottets debatt att flyktingar söker sig till Sverige för att vi har ett generöst bidragssystem.

Jag försökte då förklara för honom att när folk flydde från Bosnien så flydde vi ifrån etnisk rensning och de sista koncentrationslägren på Europas mark.

Men nyligen upprepade Jimmie Åkesson i en tv-debatt samma argument, att våra generella bidragssystem lockar flyktingar till Sverige.

Jag har väldigt svårt för sådana resonemang! Vet Åkesson vad en förälders kärlek till sitt barn är? Eller tror Åkesson möjligen att kärleken gäller bara då när man har ett hem att natta sitt lilla barn i? Och när barnrummet och sängen i den är sönderbombade och när man inte länge kan släcka lampan och ha dörren på glänt, då är man intresserad av bidrag i ett land som ligger långt borta. Som att det skulle förklara varför föräldrar utsätter sina barn för livshotande situationer.

Nej Åkesson, föräldrarna är inte intresserade av bostadsbidrag eller socialbidrag!

När hela trygga livet har blåst bort, när du bara har bar himmel över dig och den blodiga marken under dig, då beger du dig iväg till denna del av planeten där du har en potential till att få ditt människovärde tillbaka.

Hela mänsklighetens historia bygger just på folkförflyttningar. Alltid har människan rört på sig när livet var det enda hon hade kvar.

Där jag befann mig för 22 år sedan, där befinner sig 60 miljoner människor i dag! I dag förstår jag att jag hade tur som inte hade några barn då! Under min flykt upplevde jag de ungerska gränspatruller med hundar som delade på en familj och den slovakiska gränskontrollen som skulle visa oss flyktingar vem som bestämde.

Vill man få stopp på flyktingströmmar då måste man stoppa krig. Krig driver folk på flykt! Ingen människa sätter sig och sina barn i en gummibåt över ett hav och plågsamma fotvandringar genom en hel kontinent för att få bostadsbidrag. Det föds inte så korkade människor herr Åkesson.

Vår tids största utmaning är kamp mot krig och fattigdom. Om vårt svar istället för denna kamp blir extrem nationalism, då har mänskligheten ännu en gång förlorat i sitt värde.

Vi människor fascineras av olika filmklipp där två helt olika djurraser hjälper varandra.

Det känns som att bilder på TV-blir bara värre och mer brutala som en actionfilms uppföljare nr 2 och nr 3 – mer och mer hänsynslösa.

Vi i dag bestämmer om uppföljarna nr 4 och nr 5 blir ännu mera brutala, för att folkförflyttningar kommer att fortsätta. Det enda som kan förändras vid ett nationalistiskt styre är den fria rapporteringen om flyktingar.

Tyvärr, jag tror att en del av stödet till SD bygger på att några av oss medmänniskor varken orkar se eller konfronteras med människors lidande och för att Åkesson lovat att stänga av denna bild genom att stänga gränsen!

Jasenko Omanovic är socialdemokratisk riksdagsledamot från Västernorrland

Jasenko Omanovic